Bumerang

2 Ekim 2011 Pazar

Istanbul-Galata Kulesi

İstanbul'a yıllardır giderim,ama hiç Galata Kulesi'ne çıkmamıştım.Eminönü'nden baktığım zaman sadece tepesini gördüğüm için büyüklüğü konusunda hiç bir fikrim yoktu. Bu gidişimde Taksim'den İstiklal Caddesi'ne doğru yürüyerek Tünele geldik.Buradan da aşağıya yürürken bir de baktım karşımda devasa bir kule.Birden şaşırdım.Bu kadar büyük bir kule göreceğimi tahmin etmiyordum. Sonra içeriye girdik. 7 kat asansörle çıktıktan sonra 2 kat ta yürüyerek en üstüne çıktık.Balkon gibi olan yerden İstanbul'u seyrettik. Harika bir görüntüydü.



        Daha sonra kuleyle ilgileri bilgileri, aldığımız biletin arkasından okudum.Sizlerle de paylaşmak istedim.

      Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden birisi olup imparator  Justiniaus  tarafından 528 yılında inşa ettirilmiş.13. yüzyılda Cenevizlilier tarafından kullanılmış.1453'te İstanbul fethedildiğinde Türkler'in eline geçmiş.16. yy.da Kasımpaşa tersanelerinde çalıştırılan harp esirlerinin barınağı olarak kullanılmış.16. yüzyılın sonlarında ise müneccimbaşısı Takıyiddin Efendi  kulenin tepesine bir rasathane kurmuş.Bir dönem bu şekilde kullanılan kule 3.Murat tarafından kapatılıp tekrar hapishaneye dönüştürülmüş.17. yy.ın ilk yarısında IV. Murat  zamanında Hezarfen Ahmet Çelebi tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takarak 1638 yılında Üsküdar-Doğancılara uçmuş.
       1717'den itibaren kule yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmış.Yangın ahalinin duyabilmesi için büyük bir davul çalınarak duyuruluyormuş.III:Selim döneminde kule büyük bir yangın görmüş.Onarılan kule 1831'de baaşka bir yangında tekrar hasar görmüş. Tekrar onarılan kulenin 1871 yılında külahı devrilmiş. 1965'de başlanıp 1967'de bitirilen son onarımla da kulenin bugünkü görünümü sağlanmış.

      Özellikleri:Yerden, çatısının ucuna kadar olan yüksekliği 69.90 metredir.Duvar kalınlığı 3.75 m., iç çapı 8.95 m. ,  dış çapı da 16.45 metredir. Yapılan statik hesaplamalara göre ağırlığı yaklaşık 10.000 ton, kalın gövdesi işlenmemiş moloz taşındandır.
      Günümüzde kule özel bir şirket tarafından sadece turistik amaçlı işletilmekte.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder