Bumerang

26 Eylül 2011 Pazartesi

HATAY-Antakya Mozaik Müzesi

     Hatay'a askerliğini yapan oğlumun yemin töreni nedeniyle gittik. Türkiye'nin neresine gidersem gideyim oralara hayran olarak dönüyorum. Hatay da böyle bir yer. Tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle mutlaka görülmesi gereken  yerlerden birisi.  İçinden  geçen Asi nehrinin kıyısında bir bardak çay içmenin keyfini başka bir yerde bulamazsınız.Hatay'da kaldığımız süre içinde mümkün olduğu kadar gezilip görülecek yerlerine gitmeye çalıştım. Bunlardan birisi de  Cumhuriyet Meydanı'nda Asi nehrinin kıyısında köprü yakınındaki Hatay-Antakya Mozaik Müzesi.
     Müzeden aldığım broşürlerdeki bilgilere göre; Hatay-Antakya Arkeoloji Müzesi:
Hatay'da bilimsel kazı çalışmaları 1932 yılında başlamış.Büyük ve kıymetli eserler çıkınca bir müze kurmak fikri doğmuş.O yıllarda Fransız idaresinde bulunan Hatay'da M.Mişel Booşer tarafından hazırlanan proje ile bir müze hazırlanmış ve 1939 yılında eserler toplanarak müze açılmış.
     Mozaik Müzesi olarak planlanan binanın yapımına ise 1934 yılında başlanmış,Hatay Devleti zamanında tamamlanmış ancak düzenlenmesi uzun sürdüğünden 23 Temmuz 1948'de ziyarete açılmış.Genişletmek için yapılan ek inşaat 1974'te tamamlanmış. Hitit, Helenistik,Roma ve Bizans dönemlerine ait olan ve Harbiye,Antakya,Atçana,Seleuekia Pieria ile İskenderun'da bulunmuş eserlerin sergilendiği müze  mozaik koleksiyonlarının zenginliği yönünden dünyada 2. sırayı almaktadır.
      Müzede  18.100 parça arkeolojik eser,1.050 etnografik eser, 13.820 sikke, 1.347 mühür olmak üzere  34.317 eser sergilenmekte.


      Hatay'a giderseniz mutlaka müzeye girin ve bir de künefe yemeden dönmeyin.


                                          Fotoğrafları büyütmek için üzerlerine tıklayınız.



        Lahitin uzunluğu:2.47 m.  genişliği:1.22 m. yüksekliği: 1.20 m. dir.  Antakya lahitinin M.S.265-270 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu tarihlemeyi destekleyen önemli bir delil içinden çıkan  Roma İmparatorlarından 2. Gordianus (M.S.238) ile İmparator Gallienus ve karısı Salonina'nın (M.S.253-268) altın sikkeleridir.Gallienus sikkeleri  (M.S.260-270) lahitin tarihlemesinde önemli delildir.
       Sidamara (sütunlu) tipi lahitin sergilenmesi için müzede ayrı bir salon yapılmış.













    Müzedeki mozaikler, Bizans ve Roma dönemlerini kapsamakta , Mitolojik olaylar ve kişiler sembolize edilmektedir.




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder