Bumerang

18 Eylül 2011 Pazar

Balıkesir-Burhaniye-Şahinler köyü Resimli Camii

  Bugün de sizlere Balıkesir-Burhaniye'de gittiğimiz bir camiden söz etmek istiyorum. Harika bir cami ve ilginçbir yapılış öyküsü varmış. Rehberimiz anlatınca bu bilgiyi başkalarıyla da paylaşmak gereğini hissettim.

     Burhaniye'den Madra Dağlarına doğru incecik yollardan geçerek  Şahinler Köyü'ne geldik.Burada yaklaşık150 yıllık olduğu tahmin edilen Şahinler Resimli Camiyi gördük ve içine girdik.Burada tüm eski benzerlerininaksine hiç bir eski hat sanatı örneği yok.Buna karşılık kubbesinde harika doğa resimleri yapılış özelliği sayesinde yapıldığı günkü gibi canlı ve parlak duruyor.




          Rehberimiz  Sayın Haşim Demirbil'in  anlattığına göre (kendisi de bu bilgiyi köyün en yaşlısı Hacı Ahmet Cancı'dan almış.) köyün eski adı Karga imiş. O zamanlar bölgenin en kalabalık köylerinden birisi olduğundan arabacılık,tuğlacılık nalbantlık ve demircilik gibi  konulardaki ustaları ile ünlü gelişmiş bir köymüş. Toprakları bereketliymiş. Halk cami ve okul olarak kullanılacak bir yer yapmaya karar vermişler.Edremit bölgesinden Bulgar inşaat ustalarını getirterek imece usulü çalışmaya başlamışlar.İç sıva ve süslemelerinde çok güzel bir çalışma yapılmış. Bu görev ''koca donlu Rum ressam''olan köylüye bu görev düşmüş.Ressam köyün günlük yumurtalarını harç olarak kullanmış,kök boyaları ile kubbeye süslemeler yapmış.
       














Süslemelerdeki figürler arasında Mısır piramitleri,İstanbul Boğaziçi manzaraları,doğa görüntüleri,üzüm,incir ,kavun ve ananas gibi meyvalar bulunuyor.Yapıda kök boya ve yumurta akı kullanıldığı için halen daha parlaklıklarını ve canlılıklarını koruyorlar.






           Çalışmalar bitince cami,köy okulu,misafirhane ve imam evi olarak hizmete açılıyor.Kız ve erkek öğrenciler eğitimlerini camide farklı yerlerde birbirlerini görmeden sürdürmüşler. Ayrıca köyün en bol suyu halen daha caminin bahçesinde bulunan tulumbadan akmaktaymış. Cumhuriyet döneminde cami okul olarak kullanılmış,1994 yılında Vakıflar Müd. tarafından korumaya alınmış.
           Burhaniye taraflarına giderseniz mutlaka bu camiyi görmeye gitmenizi öneririm. Ben hayran kaldım ve sizlerle paylaştım. Eminim siz de çok beğenecek ve siz de arkadaşlarınıza tavsiye edeceksiniz.

4 yorum:

  1. Gezilerinizi fotoğraflayıp gördüklerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. İlhan ÖDEN

    YanıtlaSil
  2. Şahinler, Karga ve Karkın Adı Üzerine
    (...)
    1530 kayıtlı Muhasebe-i Vilayet-i Anadolu Defterinin içeriğini oluşturan livalardan birisi, Karesi. Bu livada, Edremid, Manyas, Balıkesri, Bas-girdek, Bigadiç, Sındırgı, İ vrindi, Edremid, Ayazmend ve Ayaz-hisar, Fart, Temrezler nahiye ve kaza olarak geçiyor.
    Karga karyesi, Kargu karyesi Edremid kazası, Kargalu karyesi Kılıç-biler karyesi-Ayazmend nahiyesi, Kargu karyesi Edremid kazası 274 sayfada kayıtlı. Bu, 500 yıllık bir kayıt.
    Köylüler, köylerinin 500 yıl önceden bile Kargu olarak kayıtlarda geçtiğini duyunca "Vay be! Buranın tarihi bir yer olduğu belli," diyorlar.
    Kargu sözünün kargayla bir ilgisi yok. Karkın, Kargın sözü bozularak farklı söylenmiş, Anadolu'nun değişik bölgelerinde.
    Aslı Karkın olan bu söz Oğuzların Bozoklar ve Yıldızhan grubundaki "Avşar, Kızık, Beğdili ve Karkın" boy ve toplulukları. Vilayet-i Anadolu Defterinde Kargu ile ilgili on beş yirmiye yakın yer adı var. Bu adlar, bu oğuz boyundan gelen Türkmenlerin bu coğrafyadaki belgeleri yerine ve atalarının hatıratını yansıtıyor.
    (...)
    Küçük yaprakların üzerinde oynaşan güneş pırıltılarının bastığı coğrafyadan 1956 yılında gösterdiği gayretlerle tüm köy yollarını da halk işbirliğiyle açtıran ve köylülerce "tam bir halk adamı" olarak hatırlanan Kaymakam Hüseyin Öğütcen'in biçimlendirdiği ve sonraları asfalt ve kaldırım döşenen yoldan Karkın köyünün meydanına çekiliyoruz.
    Akgünlerin kahvesinin önündeyiz. Saat dört güneşi masamıza yandan düşerken ikinci taze çaylar geliyor...
    (...)

    YanıtlaSil
  3. (...)
    Eskiden çevredeki köylerin okumaya bu köydeki okula geldiği, iki asıra yakın tarihiyle göz alıcı resimleri bulunan ve yapılışındaki ayrıntıyı vurgulayan öyküsüyle hala varlık gösteren ibadethane ve Madra'yı gerilerden izleyen bu bereketli köyün geçim kaynaklarından da konuşuyoruz.
    (...)

    YanıtlaSil
  4. Bu çok güzel tanıtım için size ve yorum yapanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Tanıtımız sayesinde ben de gidip camiyi gördüm. Küçük ama gördüğüm diğer camilerden farklı bir cami. İçim ferahladı gezerken
    Gılman Kahyaoğlu

    YanıtlaSil