Beşiktaş'tan Ortaköy'e giderken Çırağan Sarayı'na varmadan sol tarafta İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Küçük Mecidiye Camisi arasından yukarıya doğru çıkarsanız Yıldız Parkı'nın girişine gelirsiniz. Bu parkın içinde Malta ,Çadır,Şale,Kaskat,Set,Limonluk ve Cihannüma köşkleri var.
Fotoğrafları büyütmek için üzerlerine tıklayınız.
Beşiktaş deniz tarafından Barbaros Bulvarı boyunca yukarı doğru çıkarsanız sağ tarafınızda Yıldız Teknik Üniversitesi tarafına dönersiniz. Bu yolun başında Yıldız Hamidiye camisi var.Devam ederseniz Yıldız sarayı'na gelebilirsiniz.
Çırağan Sarayını yaptıran Abdülaziz ,bu koruluğa hayran kalınca bugünkü Ortaköy'e giden cadde üzerinde bulunan Çırağan Sarayı ile koruluğu birbirine bağlayan köprüyü yaptırmış ve o dönemde sadece padişah ve yakın çevresinin kullandığı bu bahçeye ''Mabeyn Bahçesi'' adı verilmiş.
Çırağan sarayı ile Yıldız parkını bağlayan köprü
Boğaziçi'ne egemen bir konumda 500.000 metre karelik bir alanı kaplayan Yıldız, yerleşim tarihi olarak Bizans dönemine kadar inen bir koruluk.(Yıldız parkı bu koruluğun bir parçası) İstanbul Türkler'in eline geçtikten sonra ''Kazncıoğlu bahçesi'' adıyla anılan bu koruluk ,Sultan I.Ahmed döneminde padişahın has bahçeleri arasına katılmış.Sultan IV.Murad ve III.Selim dönemlerinde de ilgi görmüş. III.Selim'in, annesi Mihrişah Valide Sultan için ''Yıldız'' adıyla yaptırdığı bir köşkten dolayı bu adla anılmaya başlanmış.Sultan Selim ayrıca sarayın içinde Rokoko tarzında bir de çeşme yaptırmış.
Sultan II.Mahmud,Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde eklenen köşk ve kasırlarla gelişen buradaki yapılar topluluğu, Sultan Abdülhamid döneminde yapılan binalarla Yıldız sarayı adını almış.
Sultan II.Mahmud da Yıldız bahçesinde düzenlenen ok atışları ve güreşleri seyretmek için buraya gelirmiş.Ayrıca 1826'da Yeniçeri ocağını kaldırdıktan sonra yeni kurulan ''Asakir-i Mansure-i Muhammediye'' adıyla yeni kurulan ordunun Yıldız bahçesinde yaptığı talimleri buradan denetlermiş.
Genellikle yaz aylarında Yıldız Köşkü'ne oturmaya gelen Sultan Abdülaziz ise Büyük Mabeyn Köşkü'nü inşa ettirmiş.Daha sonra da dış bahçe denen kısma Malta ve Çadır köşklerini,asıl saray kısmına da Çit Kasrı'nı ekletmiş. Malta Köşkü fotoğrafları
Çadır Köşkü Fotoğrafları
Büyük Mabeyn Köşkü
Çit Kasrı Fotoğrafları
Saray asıl yapılaşmasına bu padişah döneminde başlamış ve buraya Yıldız Sarayı Hümayunu adı verilmiş. Civardaki arazi de alınmış,şimdiki Yıldız parkı denilen dış bahçe genişletilmiş ve büyük ölçüde imar çalışmalarına girişilmiş. Bu durumuyla saray 80 dönümlük bir araziye yayılmış.Saray,sultanlar ve şehzadeler tarafından ikametgah olarak kullanılan ve resmi görevlilere ayrılan köşklerden başka tiyatro,müze,kitaplık,eczane,hayvanat bahçesi,mescit,hamam,tamirhane,marangozhane,demirhane,kilithane gibi çeşitli binaları da kapsıyormuş.
Sultan II.Abdülhamid'den sonra yerine Sultan Mehmed Reşat,onun ölümünden sonra da Sultan VI.Mehmet Vahidettin padişah olmuş. Daha çok Dolmabahçe Sarayı'nda oturan Sultan Vahidettin zaman zaman Yıldız Sarayı'nı da kullanmış.
Uzun süre Harp akademileri binası olarak kullanılan saray,1978'de Kültür Bakanlığı'na devredilmiş ,1994 yılında müzeleştirme çalışmaları tamamlanarak ziyarete açılmış.
Yıldız Saray Tiyatrosu: Günümüze ulaşabilen tek saray tiyatrosu.Sultan II. Abdülhamid tarafından 1889 yılında yaptırılmış.
Yıldız Saray Tiyatrosu Fotoğrafları
(Mabeyn Kapısı)
(II.Abdülhamit marangozluğa meraklı ve çok iyi bir marangozmuş. Atölyesine gider,ahşap oyma ve sedef kakmacılıkla ilgili mobilyalar yaparmış.Yukarıdaki taht ve alt resimde bulunan atölye II.Abdülhamit'e aittir.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder