Bumerang

11 Ekim 2011 Salı

Ödemiş-Birgi Çakırağa Konağı





Fotoğrafların üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.



          Ödemiş-Birgi'ye bir kaç defa gittim ve her seferinde Çakıroğlu Konağı'na girdim. Gerçekten görülmeye değer bir konak ve eğer  yolunuz Ödemiş'e düşerse mutlaka Birgi'ye de uğrayıp bu muhteşem eseri görün.
Tarihi M.Ö . 7. yüzyılda  Lidyalılarla başlayıp Roma,Bizans ve Osmanlıya kadar uzanan Birgi  denizciliğiyle         ünlü Aydınoğulları Beyliği'ne başkentlik yapmış, orta çağda ise ulemalar yurdu haline gelmiş. Bugün ise  İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı güzel bir kasaba. İzmir'e 150 km. Ödemiş'e 7 km. uzaklıkta.
1761 yılında yaptırılan Çakırağa Konağı muhteşem bir yapı.  Etrafı yüksek duvarlarla çevrili olan konak  3 kattan oluşuyor. Konağın zemin katının duvarları  taş örgü, 2. ve 3. katlar ise ahşap. 
Zemin katta hizmetli,bekçi,misafir kabul yeri, ahır ve samanlık bulunmakta.Zemin kattan yukarılara trabzanlı ahşap merdivenlerle çıkılıyor. 2. kat kışlık olarak yapılmış ve daha korunaklı.Bütün odalar öndeki geniş sofaya bakıyor. Odalarda şömine var. 



Odalardaki duvar ve tavan süslemeleri ise muhteşem.Dönüp dönüp tekrar bakıyorsunuz. 




Odalarda banyo mevcut. Kalem işçiliği ve süslemeler bakımından daha zengin olan 2. katta görülmeye değer 2 duvar resmi var.

Çakıroğlu Mehmet bey birisi İzmirli,diğeri İstanbullu iki hanımla evlenmiş.Hanımlar memleket hasreti çekmesin diye  odaların duvarlarına İzmir ve İstanbul'un birer resmini yaptırmış.
Konak 1950 yılına kadar konut olarak kullanılmış, daha sonra Kültür Bakanlığı'na devredilmiş.1977 yılında onarımına başlanan konak 1995 yılında ziyarete açılmış.

3 yorum:

  1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Nihalciğim, emeğine sağlık. Ödemiş'e gidersem Birgi'ye mutlaka gideceğim..
    Fatma AKGÜL

    YanıtlaSil