Bumerang

31 Mart 2012 Cumartesi

Bursa-Ormancılık Müzesi

     Yine Bursa gezimden bir müzeyi anlatmak istiyorum. Burada gördüğüm müzeleri başka bir yer araken buldum ve hemen içeriye giriş yaptım tabi. Görmemiz gereken o kadar güzel şeyler var ki. Ben de fırsattır deyip hem gezdim hem de fotoğraflar çekip bilgiler aldım.
     Orman Müzesi ve Karagöz-Hacivat Müzesi ve Atatürk Evi Müzesi  birbirine çok yakın, Çekirge Caddesi üzerinde bulunuyorlar.

     Bu müze Türkiye'nin ilk ve tek ormancılık müzesi.Saatçi Köşkü olarak bilinen yapıda 1989 yılında açılmış.Bu köşk 19. yüzyılda yapılmış ,Bursa eşrafından Saatçi Ali Efendi'ye ait.Köşkün oda ve tavanlarındaki süslemeler de görülmeye değer.

   
 Köşkün girişinde  Atatürk köşesi yapılmış. Büstün altında çok güzel bir yazı var.
'' Gerek tarım ve gerek ülkenin serveti ve genel sağlığı bakımından önemi gerçek olan ormanlarımızı da  çağdaş tedbirlerle korumak, genişletmek azami fayda sağlamak temel ilkelerimizden biridir.
                                                                                                      Kasım-1922 ''

     Müzede 15 yıldan 250 milyon yıla kadar olan fosil örnekleri, haberleşme ve orman mühendisliği aletleri,harita ve fotoğraflar,ormancılık tarihi ile ilgili belgeler,mumyalanmış hayvan örnekleri, böcekler,açık tohumlu bitki örnekleri kütük çeşitleri ve tohumları, kapalı tohumlu bitki örnekleri kütük çeşitleri ve tohumları ,ağaç mantarları gibi yaklaşık 1000 eser sergilenmekte.

Fosiller:






       Sarıçam: Üzerindeki yazıda kendisini anlatıyor.Bir de üzerine metal şeritler çakılmış,burada da yaşadığı süre içinde hangi olayları gördüğü yaşının sırasına göre gösterilmiş. (Ör: Amerika'nın fethi, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u alması gibi)
Sarıçamın üzerinde 1326-Borçka  yazıyor. 660 yaşında insanoğlunun eliyle yok edilmiş.

Hayvanlar:
 Ayı Yumak: Ormanda avcılar tarafından annesi öldürülen yavru ayı ormancılar tarafından kurtarılıp Uludağ'da geyik üretme istasyonuna getirilip büyütülüyor.Gelen ziyaretçiler tarafından çok sevilen Yumak ta onlara alışıyor ve hiç kimseye zarar vermiyor.Bir gün kafesine bir çocuk yaklaşıyor ve sopa ile onu rahatsız etmeye başlıyor.Yumak ta elleriyle çocuğu kafesinden uzaklaştırmaya çalışırken çocuk yaralanıyor.Bu nedenle suçlu bulunup cezalandırılıyor ve öldürülüyor.Ormancılar da Yumak'a kıyamayıp mumyalatıyorlar ve müzeye konuyor.

                                                   Yaban keçisi ve Yaban koyunu boynuzları
                                   
             Apollo kelebeği: Yazın sadece 4-5 gün görünen ve sadece Uludağ'a özgü ender bir kelebek türü.



                                      



                                                         Geyik boynuzu ve Karaca başı
                                                       Ormancılık araç ve gereçleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder