Bumerang

3 Nisan 2012 Salı

Selçuk-Efes Yedi uyuyanlar Mağarası

     Sıcak Temmuz ayında gittiğimiz Efes'ten ayrıldıktan sonra Selçuk'a doğru yola çıktık.Efes yolundan sağa değil de sola doğru dönerseniz Yedi uyuyanlar mağarasına gelirsiniz. Yıllardır Efes'e geliriz ama hiç bu mağarayı görmemiştik. Bu kadar yakınına gelip te görmeden olmaz deyip sıcak havayı bile bir tarafa bırakıp arabanın yönünü döndürdük. İyi ki de gitmişiz, çok güzel tarihi bir kalıntıyla karşılaştık.Konuyla ilgili bilgileri öğrendikten ve fotoğraflarını da çektikten sonra blog sayfamda yazmaya karar verdim. Fotoğraflara bakarak ta görebiliyorsunuz ama yerine gidip görmek çok daha güzel.
   
    Yedi uyurlar hikayesi
     M.S. 250 yılları civarında imparator Decius zamanında yaşayan yedi Hristiyan genç varmış.İmparator Tapınağı'ndaki  kurban sunma vazifelerini yapmak istemeyince putperestliğe karşı oldukları gerekçesiyle kral tarafından öldürülmeleri emredilmiş.Gençler ve köpekleri Kıtmir kaçarak bir mağaraya sığınmışlar.Bunu duyan kral mağaranın kapısının örülmesini emretmiş ve duvar örülmüş.Gençler bir süre sonra uykuya dalmışlar.
     ''Yedi uyuyanlar'' bir inanışa göre 200 yıl, başka bir inanışa göre 309 yıl uyumuşlar.Uyandıklarında acıktıklarını hissedip köye inmişler.Giysiler ve inançlar değişmiş, Hristiyanlık yayılmış olarak görmüşler.Üzerinde İmparator Decius'un resmi bulunan 200 yıllık gümüş parayı geçerli olmadığı gerekçesiyle fırıncının almaması üzerine birkaç asırdır uyuduklarını farketmişler.Olup bitenin halk arasında yayılmasıyla da insanların öldükten sonra tekrar dirileceklerine olan inançları da artmış olur.
     Daha sonra yedi genç ölünce büyük bir cenaze töreni yapılıp   üzerlerine de büyük bir kilise yapılmış.
1927-1928 yıllarında bu bölgede yapılan kazılarda bir kilise ile yüzlerce mezar bulunmuş.Mezarlarda ve kilisenin duvarlarında ''Yedi uyuyanlar'' ile ilgili yazıların olduğu yazıtlar bulunuyor.







1 yorum: