Bumerang

31 Mart 2012 Cumartesi

Bursa- Atatürk Evi Müzesi

     Bursa'da yine gezilecek tarihi yerleri ararken Atatürk Evi Müzesi olduğunu öğrendim. Çekirge Caddesi üzerinde Çelik Palas otelinin bahçesine dahil olan  müzeyi buldum ve gezmeye başladım. Çok büyük bir bahçe içinde bulunan Atatürk Evi çatısıyla beraber 3 katlı bir yapı. Bina içinde müze ile ilgili bilginin yazılı olduğu bir levha var.



   
Atatürk Bursa'ya çeşitli tarihlerde 13 defa gelmiş.Bursa'da geçen günlerin tamamı hesaplanacak olursa 2 ay 20 günmüş.
    Atatürk Bursa'ya ilk defa Büyük Zaferden hemen sonra 16 Ekim 1922 günü gelmiş.O zaman İsmet  İnönü, Kazım Özalp ve Fevzi Çakmak paşalarla beraber Hünkar Köşkü'nde kalmışlar. Daha sonra 20 Ocak 1923 günü 2. defa geldiğinde ise Atatürk Köşkü olan bu evde kalmış.O zamanlar bu köşkte Miralay Mehmet Bey kalıyormuş. Atatürk gelmeden önce Bursa belediyesi bu köşkü sahibinden satın alıp düzenlemiş ve Atatürk'e hediye etmiş.Atatürk bundan sonra Bursa'ya 11 defa daha gelmiş. Geldiği zaman bu köşkte kalıyor, toplantılarını köşkte yapıyormuş.
Son gelişi 1 Şubat 1938'de olmuş.Yalova'daki Otel Termal'in açılışını yapmış. Yanında arkadaşları olduğu halde bu açılışı yaptığı zaman Yalovalılar Atatürk'ü ilk defa neşesiz ve yüzünü soluk görmüşler.Atatürk ertesi günü 2 Şubat 1938 'de Sümerbank Merinos Fabrikası'nın açılış törenine katılıp fabrikayı işletmeye açtıktan sonra Bursa Belediye başkanına bir mektup yazarak Bursalılar'ın kendisine hediye ettiği köşkü belediyeye bağışladığını bildiriyor.
Bundan sonra Atatürk Bursa'ya bir daha hiç gelmiyor.
     Atatürk'ün ölümünden sonra Bursa Atatürk Köşkü Çelik Palas'ın ek bir binası olarak Emekli Sandığı'na geçiyor.Daha sonra Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmak üzere 1965 yılında onarıma alınıyor.Onarımdan sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilip 1973 yılında da Atatürk Müzesi adıyla ziyarete açılıyor.


                                                                   Kabul salonunun bir köşesi
               
                                                                    Bahçedeki dinlenme yeri

                                                                           Yemek odası

                                                                 Dinlenme odası
                                                                    Kabul Salonu

Yaver yatak odası 
                                                                  Yatak odası

Çalışma odası

                                                                   Üst kata çıkan merdivenler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder