Bumerang

11 Kasım 2011 Cuma

Bursa-Yeşil Türbe

       Bursa'ya oğlumun Uludağ Üniversitesinde okuması dolayısıyla defalarca gittim. Bir çok yerini gezip fotoğrafladım. Bunlardan birisi de Yeşil cami ve karşısında yer alan Yeşil Türbe.
        Bursa'ya adım attığınız dakikadan itibaren kendinizi bir açık hava müzesinin içinde buluyorsunuz. Gezip görülecek o kadar çok yeri var ki,hepsini kısa süre kalacaksanız yetiştiremezsiniz. Ben Bursa'ya defalarca gittiğim için çoğu yerini gezebildim. Diğer gezdiğim yerleri de sırasıyla sayfamda paylaşacağım.
        Bugün yazmak için sırada Yeşil Türbe var.




          Yıldırım Bayezıd´ın oğlu Çelebi Sultan Mehmet tarafından Yeşil Cami ile birlikte 1421 yılında yaptırılmış.Türbe kentin doğusunda Yeşil semtinde, Yeşil Cami´nin karşısındaki tepe üzerinde bulunuyor.( Karşıdan baktığınızda can alıcı rengiyle hemen kendini farkettiriyor. Etrafında küçük dükkanlar var ve buralarda çok çeşitli hediyelik eşyalar satılıyor.) Mimarı Hacı İvaz Paşa´dır. Nakkaşları Ali bin İlyas Ali, Mehmed el Mecnun´dur. Türk mezar anıtlarının en gösterişlilerinden biri olan Yeşil Türbe ismi ile  bilinen türbenin yapımı Çelebi Sultan Mehmet’in ölümünden kırk gün önce h.824 (1421) yılında bitirilmiş .
                                                                               
         Yeşil Türbe’nin sekiz köşeli bir planı var.  Sekiz köşeli bir kasnağa oturan kubbenin yüksekliği 6.60 m. çapı ise 15m.Kasnağın her tarafında sivri kemerli bir pencere yer almıştır. 
         Yeşil Cami’nin mihrap yönünden, cami ile türbeyi birbirinden ayıran Yeşil Caddesi’nden merdivenle bahçe içerisindeki türbeye girilmektedir. Geniş kapısı üzerindeki yazılı kitabede “Burası Medfun Said, Şehid Sultan oğlu Sultan Mehmed Bin Beyazıd’ın türbesidir. 824 senesi Cemaziyellülâsında vefat etmiştir” yazılı. 

         Türbenin dış duvarları kubbe kasnağına kadar 6 köşeli, yeşil ve firuze yeşili çinilerle kaplı. Girişin solundaki çiniler orijinal ve diğerleri geç devirlerde yapılan onarımlar sırasında yenilenmişler. Türbenin kenarlarında ayna kısımları sivri kemerli dikdörtgen birer pencere var. Bunların üzerleri açık mavi zemin üzerine renkli sülüs yazılarla süslenmiş. İstiridye kabuğu şeklinde sonuçlanan kapı nişinin iki yanında ise küçük çinili mihraplar yer almış. Ceviz ağacından türbe kapısına geometrik örgü motifleri işlenmiştir. Türk ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden olan bu kapı Tebrizli Ahmet oğlu Hacı Ali’nin eseridir. 
       

  İki basamakla girilen türbenin ortasına sekiz köşeli bir kaide ve Çelebi Sultan Mehmet’in sembolik sandukası yerleştirilmiş. Sandukanın alt kısmında, koyu mavi ve sarı renkli zemine stilize gelincik ve lotus motifleri ile bezenmiş çiniden küçük mihrapçıklar peş peşe sıralanmış. Bunların etrafını da altın yaldızlı bir kitabe çevirmiş.

 Türbenin iç duvarları 3 m. yüksekliğe kadar sekiz köşeli, yeşil çinilerle kaplanmış. Bunların üzerilerinde de Selçuklu üslubunda madalyonlar, pencere üzerindeki ayna kısmında Hz.Muhammed’in sözlerini içeren yazılar bulunmakta. 


         
Bursa'ya gelirseniz Yeşil Türbe'yi ve aşağısında bulunan Yeşil Cami'yi mutlaka ziyaret edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder