Bumerang

15 Kasım 2011 Salı

Bursa-Cumalıkızık Köyü

         Bursa'ya oğlumun mezuniyet töreni için giderken kendi arabamızla gitmiştik.Hazır oradayken gezilecek yerleri gezelim bir daha göremeyiz demiştik.Çok ta iyi oldu.Törenin ertesi gününü sadece gezi için ayırdık.Aslında yağmur yağacak gibiydi ama bir daha zaman bulamayız diye önce Bursa'nın Kestel ilçesinde bulunan Saitabad Şelalesi'ne gittik.Harika bir yerdi ve orayı da bu yazımdan sonra anlatacağım.Orada piknik yaptıktan sonra Bursa'ya geri dönerken aklımıza ertesi güne bırakmayalım,buraya kadar gelmişken bir de Cumalıkızık Köyü'ne gidelim diyerek arabanın yönünü çevirdik. O sırada öyle bir yağmur bastırdı ki,bir adım atmak imkansız. Biraz bekledik,yağmur dinince istikamet doğru Cumalıkızık.Neyse köye vardık.Köy meydanına gelince kendimi bir masal köyünde gibi hissettim. Çok güzel,şirin bir köy.Televizyonda oynayan Kınalı kar dizisi de bu köyde çekildiği için çok merak ediyordum.
     
        Cumalıkızık evleri 300 yıl önceden kalma.Yıllar içinde birçok şekil değiştirmiş olan evler 2000 yılında yapılan restorasyon çalışmasıyla bu halini almış.
        Cumalıkızık Köyü  Uludağ eteklerinde yer alan 7 kızık köyünden birisi.Köyün Osmanlılar'ın Bursa civarına yerleşmeye başladıkları yıllarda kurulmuş, 700 yıllık bir vakıf köyü olduğu söyleniyor.
     
        Köy sokaklarından her zaman kaynak suları akıyor. Sokaklar eski haliyle korunduğu için oldukça dar. Yerler taş döşeli. Köy meydanında çok güzel  evler var. Kocaman bir ağaç ta meydanı süslüyor.


     
         Köyün turizme açılmasıyla köy kadınları için iş sahaları oluşturulmuş. Gözleme,ekmek,makarna,tarhana gibi kendi yaptıkları ürünleri ve el işlerini satıyorlar.
     
        Cin aralığı, tek bir insanın geçebileceği darlıkta kestirme bir yol. Gerçi burası küçük bir köy ama yine de alt sokağa çıkmak için zamanında böyle kestirme bir yol yapılmış.





     
       Eskiye sadık kalınarak restore edilmiş evler taş,kerpiç  ve ahşaptan oluşuyor.Alt kısım   hizmet alanları ve avludan oluşuyor. Ahşap merdivenlerle üst katlara çıkılıyor. Evlerin 2. katından aşağılara doğru baktığınızda çok güzel kiremitleriyle evlerin üst kısımlarını görebiliyorsunuz.


     
     Biz Kınalı Kar  dizisinin çekildiği evde yemeğimizi yedik.Odalarda sedirler var.Otantik bir şekilde yerleştirme yapılmış.


     Bursa'ya gidip te buraları görmeden gitmek olmaz. Artık ben elimden,dilimden geldiğince Cumalıkızık köyünü anlatmaya çalıştım. Sizler de bu güzel köyü görmeden Bursa'dan gitmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder