Bumerang

9 Ekim 2015 Cuma

DİDİM- Apollon Tapınağı




Ben gezmeyi çok seven, fırsat buldukça gezen ve gördüklerimi paylaşmayı çok seven birisiyim. Bugüne kadar yaptığım paylaşımlarda sanırım bunu anlatabilmişimdir. Didim'e çok yakın olduğumuz,yazları Kuşadası'nda oturduğumuz halde  yıllar önce  gördüğüm Apollon Tapınağı'na bir daha gidip görme ve sizlerle paylaşma imkanım olmadı. Bu yaz Didim'e gezmeye gittiğimde  Temmuz sıcağında ve tam öğle saatlerinde  en nihayet tapınağa gitme  şansım oldu. Fotoğrafları çekebildiğim kadar çektim ve sizlerle paylaşmak istiyorum.

     Apollon Tapınağı, kehanetlerin çıkış noktası ve Antik çağdan bize kalan hazinelerden birisi.Bahçesinden içeriye girdiğinizde devasa sütunlarla karşılaşıyorsunuz ve o zamanın şartlarında bu taşların buraya nasıl getirildiğine, üst üste nasıl konduğuna akıl sır erdiremiyorsunuz.Tapınağın arka tarafındaki Avluda  muhteşem.
     Bilicilik güçleriyle kehanette bulunan Miletos, ileri gelenleri bu avluda toplarmış, halk ise dışarda buradaki konuşmaları dinlermiş.Böylece halka yaptırılmak istenen herşey kehanet olduğu ileri sürülerek yaptırılırmış.


İnternetten araştırdığım kadarıyla  Antik çağın insanları kehanette bulunma gücünün insanlara  Zeus ve Leto'nun oğlu Apollon tarafından verildiğine inanırlarmış.Efsaneye göre tanrı Apollon birgün Didim yöresinde çobanlık yapan  Brankhos'a rastlar ve ona kehanetin sırlarını öğretir. Çoban da Apollon adına ilk tapınağı kurar.Apollon tapınağının diğer adı  Didyma.Bu da ikiz kardeş anlamına geliyormuş.Apollon'da Artemis'in ikiz kardeşiymiş.
Anlatılan efsaneler ne olursa olsun, tapınak muhteşem bir yapı  ve mutlaka gidilip görülmesi gereken bir yer.

     Tapınağın ilk girişinde sizi bütün ihtişamıyla Medusa karşılıyor.Medusa kehanetin sembolü olarak biliniyor. Yunan mitolojisine göre; gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı dişi canavar Medusa çok güzel bir kadınmış ve bütün kadınlar onu kıskanırmış.Bu güzel Medusa kendini tanrıya adamış ve iki kız kardeşiyle birlikte Athena'ya (Zeus'un kızı, zeka tanrıçası) ait bir tapınakta yaşamaya başlamış. Medusa'nın cazibesine dayanamayan Poseidon (denizlerin büyük tanrısı)  sevgilisi Athena'ya ihanet etmiş.Bunu öğrenen Athena Medusa ve kardeşlerini birer ifrite çevirmiş. Medusa'nın saçlarının herbir telini yılana dönüştürmüş. Bu haliyle bile ona bakmaya devam ettikleri için ona her bakanı taşa çevirmiş. Yine hırsını alamayan Athena Medusa'nın kafasını kesmeye karar vermiş.Athena'nın üvey kardeşi Perseus keskin kılıcıyla Medusa'nın kafasını bedeninden ayırmış ama bilmedikleri birşey varmış, kafası bedeninden ayrıldığı anda Poseidon'dan  olan  Pegasus ve Chyrsar cansız bedeninden çıkmışlar. İşte bu da bir efsane.Bu Medusa başından  bir de İstanbul'da Yerebatan Sarnıcı'nda var.


                                       Tapınağın ilk girişinde sizi karşılayan sütunlardan birisi.


                                                                       Aslan heykeli.

                                                           Tapınağa çıkan merdivenler.


                                   Tapınağın ana girişinden avluya açılan 2 tünelden birisi.


Tapınakta oldukça fazla fotoğraf çektim, hepsini burada yayınlayamıyorum, Facebook sayfamda tümü var. Oraya girip bakabilirsiniz.
https://www.facebook.com/nihal.erbakan/media_set?set=a.10207963751158239.1073741878.1431342882&type=3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder