Bumerang

12 Şubat 2015 Perşembe

İZMİR - Uşakizâde Köşkü



     Yıllardır İzmir'e giderim,komşuya gider gibi ama maalesef buraya  bir türlü gitmek nasip olmadı. Geçenlerde İzmir'e bir Kırkyama sergisine ,oradan da  Göztepe'de bulunan Uşakizâde Köşkü'ne gittim. Fotoğraflarını çektim ve  görmeyenler varsa görsünler istedim.
      Uşakizâde Köşkü,Uşakizâde Sadık Bey tarafından İzmir Göztepe'de  1860 yılında yaptırılmış.Aile yazlık ev yaptırmak için İzmir'in en serin yerini araştırmış, buraya 3 katlı olan bu köşkü yaptırmış.
     Gazi Mustafa Kemal Paşa ilk defa İzmir'in kurtuluşunun 6. günü,14 Eylül 1922'de  bu köşke gelmiş.Burada 16 gün kalan Mustafa Kemal  bu köşkü''Başkomutanlık Karargâhı'' olarak kullanmış.
     Zübeyde hanım,14 Ocak 1923 tarihinde Karşıyaka'daki köşkte vefat etmiştir.Annesinin ölümü üzerine İzmir'e gelen Mustafa Kemal 29 Ocak 1923 tarihinde Latife Hanım'la Göztepe'deki bu köşkte kıyılan nikah ile evlenmiş.Nikah; günümüz medeni nikahın öncülüğünü yapmıştır.
     Uşakizâde Köşkü'nde  üçüncü kalışında ''İktisat Kongresi'nin'' açılış hazırlıklarını yapan Mustafa kemal,eşi Latife Hanım'ı da alarak Ankara'ya dönmüş. 23 Şubat 1923 tarihi Latife Hanım'ın Ankara'ya ve çankaya Köşkü'ne ilk gelişidir.Mustafa Kemal Paşa  4. gelişinde bakan konuklarını ağırlamış,5. ve son gelişi ise 2 Ocak 1924 - 22 Şubat 1924 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.Mustafa Kemal'in köşkte 52 gün misafir kaldığı bu dinlenme gezisi,O'nun Cumhurbaşkanı olarak İzmir'e ilk gelişi olması açısından da önemlidir.

LATİFE HANIM:
     Uşakizâde Muammer Bey'in üçü kız,üçü erkek olan çocuklarının en büyüğüdür.1900 doğumlu olan Latife Hanım,ilkokulu köşkün bitişiğindeki ''Camlı Köşk''te özel öğretmenlerle okumuş.İstanbul Arnavutköy Amerikan Koleji'nde liseyi bitirdikten sonra ,Fransa'daki  Sorbonne Üniversitesi'nde ''Hukuk ve Siyaset eğitimi almış.4 dil bilen Latife hanım,İzmir'in kurtuluşunu görebilmek için Sakarya meydan Savaşı'nın kazanılması üzerine İzmir'e dönmüş.
      29 Ocak 1923 ile 5 Ağustos 1925 tarihleri arasında Gazi Mustafa kemal paşa ile 2 yıl,5 ay,5 gün evli kalan Latife Hanım, 13 Temmuz 1975'te İstanbul Harbiye'de vefat etmiştir.Mezarı Edirnekapı Şehitliği'ndedir.
















                                        Atatürk'le Latife Hanım'ın nikahlarının kıyıldığı masa.












































1 yorum: