Bumerang

15 Aralık 2014 Pazartesi

Denizli Etnoğrafya Müzesi





     Geçen hafta içinde gittiğim Denizli'de ana cadde üzerinde gezerken Etnoğrafya Müzesi'ni gördüm. İlgi alanımda müzeler büyük yer tuttuğu için hemen girmek istedim ama tam öğle arasına geldiği için kapalıydı. Gezerek saatin 13.00 olmasını bekledim ve girdim. Bina 2 kattan oluşuyor.Söylendiğine göre bina 19. yy. sonlarında yapılmış.Bina plan itibariyle ortada bir sofa ve sofanın etrafında buraya açılan odalardan oluşmuş.Üst katın sofasında bir çıkma balkon var.
     Bina Cumhuriyet'in ilk yıllarında parti binası olarak kullanılmış ve Ulu Önder Atatürk 4 Şubat 1931'de Denizli'ye gelişlerinde bir gece burada konuk edilmiş.1950 yıllarından sonra Sağlık Bak. devredilerek Verem Savaş Dispanseri olarak hizmet vermiş. 1977 yılında da Kültür bak. tarafından  anıt eser olarak tescil edilerek koruma altına alınmış. Atatürk'ün doğumunun 100. yılı olan 1981 yılından 1983 yılının sonuna  kadar binanın onarımı ve tanzimi yapılarak 1 Şubat 1984 tarihinde müze olarak ziyarete açılmış.Çeşitli etkenlerle binanın yıpranması sonucu bina tekrar 1997 yılında onarıma alınmış.Müze, Atatürk'ün Denizli'yi onurlandırmalarının 68. yılı olan 4 Şubat 1999'da  tekrar ziyarete açılmış.

     MÜZE:
     Müzenin alt katında etnoğrafik eserler sergilenmekte ,üst katı ise Atatürk'e ait eserlerin sergilendiği iki odanın dışında ,diğer odalar  geleneksel Denizli Evi olarak düzenlenmiş.
 

     ALT KAT:Bu kattaki odalarda camlı dolapların içinde takılar, giysiler, işlemeler, cepkenler, silahlar, fincanlar gibi  kullanılan eşyalar sergilenmekte.
   


























     ÜST KAT:

Ebeveyn odası:Bir oda ve bu odada oturan dede,nine ve diğer aile bireyleri gösterilmekte.







Atatürk'ün çalışma odası:Atatürk'ün Denizli'yi ziyaretinde kaldıkları odada çalışma masası,camlı dolap,Denizli'de çekilmiş fotoğraflar yer almakta.






Atatürk'ün yatak odası:Bu odada Atatürk tarafından kullanılan pirinç başlıklı karyola,ot yatak, telefon ve aynalı elbise dolabı sergilenmekte.




Günlük oda:Tipik bir Türk ailesinin  günlük yaşamını geçirdiği bu odada sedir üzerinde nine, beşikteki bebeğiyle ilgilenen gelin, ortada büyük bir sini ve yemek yiyen çocuk, kahve pişiren genç kızı görebilirsiniz.
















Baş oda:Sedirler üzerinde el işlemeleri yapan anne ile kız,ortada bakır sini üzerinde mutfak kapları,bakır mangal ve döküm soba sergilenmekte.
                                             











Sofa: Eski Denizli milletvekillerinden Necip Ali Küçüka'ya ait aynalı konsol, mankenler üzerinde işlemeli giysiler burada bulunmakta.











     Denizlili olup ta buraya gitmeyenler varsa ya da Denizli'ye gidenler olursa Denizli'nin ana caddesi üzerinde bulunan bu müzeye mutlaka gitsinler. Denizli Valiliğine çok yakın bir yerde.





















     http://pamukkale.gov.tr/tr/content.asp?id=569

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder