Bumerang

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Bursa Koza Han


     Ben gezmeye fırsatlar yaratılan şanslı insanlardan birisiyim galiba. Oğlum ve kızımın Nazilli dışında yaşıyor olması nedeniyle yanlarına her gidişimde mutlaka bulundukları yerin değişik bölgelerine gezmeye gidiyorum.Bugün  yıllardır Bursa'ya her gidişimde mutlaka içine girip gezdiğim ama henüz yayınlamaya fırsat bulamadığım bir yerden söz edeceğim.Burası Tarihi Koza han.
   

     Bursa'da Ulu Cami'nin yanında bulunan Koza han 1491'de II: Bayezıt tarafından yaptırılmış.Koza Han eskiden ipek böceği kozalarının satışının yapıldığı bir yermiş.Kozalardan elde edilen ipeklerle yapılan kumaşlar Bursa'nın tekstil merkezi olmasında önemli bir rol oynamış.
Koza Han 2 katlı ve 2. katında yan yana sıralanmış 95 tane oda var  ve burada çeşit çeşit  ipek şallar, kumaşlar, ev eşyaları vb. satılmakta. Hiç alışveriş yapmasanız da gezmek bile insana büyük bir zevk veriyor.



Koza Han'ın içinde   bir bahçe var. Burası şimdi çay bahçesi olarak kullanılmakta. Avlunun ortasında küçük bir mescit ve altında da bir şadırvan var.


Koza Han Uzunçarşı'ya mavi çinilerle süslü bir taç kapı ile açılıyor.
   
Koza Han halen daha Bursa ekonomisine ipekçilik alanında katkılarını sürdürmektedir.

Bursa'ya giderseniz görmeden gelmeyin diyeceğim yerlerden birisi olan Koza Han'da gezin, alışveriş yapın, alt kattaki bahçede de yorgunluğunuzu gidermek için bir bardak çayınızı mutlaka için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder