Bumerang

25 Nisan 2013 Perşembe

İstanbul Topkapı Sarayı Divan-ı Hümayun


     İstanbul'u gezip te yazılar hazırlarken baktım ki genelde hep bütünü ele almışım.Oysa ki gezdiğim yerlerin içinde de tanıtılması gereken ince ayrıntılar varmış.Facebook sayfamdaki albümlerime bakarken Topkapı Sarayı'nın içindeki bölümlerin  de yayınlamaya değer olduğunu gördüm. Bu nedenle Divan-ı Hümayun'u anlatmaya karar verdim.
     Divan-ı Hümayun Osmanlı İmparatorluğu'nda önemli devlet işlerinin görüşüldüğü ve karara bağlandığı önemli bir yer. Bugünkü Bakanlar Kurulu.Burada imparatorluğa  ait siyasi, örfi, idari, askeri, adli ve mali işler,şikayet ve davalar görüşülüp  ilgililer tarafından  incelendikten sonra karara bağlanıyormuş.Divan, hangi millete mensup olursa olsun  her sınıf halka, kadın ve erkeğe açıkmış. Memleketin herhangi bir yerinde  haksızlığa uğrayan, şiddet gören veya mahalli kadılarca  haklarında yanlış hüküm verildiğini düşünenler ,idari veya askeri amirlerden şikayeti olan herkes ve diğer davacılar  Divan-ı Hümayun'a bizzat başvururlarmış.
     Divan-ı Hümayun alışılmış toplantılarının dışında  kapıkulu askerlerine ulufe dağıtımı için  de 3 ayda bir toplanırmış. Gelen yabancı elçiler de  önce sadrazamla görüşür, daha sonra  padişahın huzuruna çıkarlarmış.
   
     Divan-ı Hümayun'un Topkapı Sarayı'ndaki Kubbealtı  denilen binasını  Kanuni Sultan Süleyman  zamanında veziriazam  Damat İbrahim Paşa yaptırmış.Bu bina esas itibariyle 3 kubbe  altında bulunmakta. Bu üç kubbeden birisi  divan üyelerinin toplandığı müzakere salonu olarak kullanılmaktaymış.Burada üyelerin oturacağı yerler belirtilmiş.Bu salonda veziriazam ve diğer vezirlerin  oturdukları yerin üstünde, padişahların  divan toplantılarını gizlice dinledikleri ''Kasr-ı Adl'' denilen kafes pencereli  yer bulunmakta.
   





Divan-ı Hümayun , 18. yy.dan sonra önemini kaybetmesine rağmen , büsbütün ortadan kaldırılmayarak , imparatorluğun sonuna kadar muhafaza edilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder