Bumerang

9 Nisan 2013 Salı

İstanbul-Kadıköy Kız Lisesi



     İstanbul'daki arkadaşım Işıl Yalçıner'le Moda sahillerinde gezerken beni kendi okuduğu okul olan Kadıköy Kız Lisesi'ne götürdü. Önceleri sadece kızlar okurken daha sonra karma olarak eğitim-öğretime devam etmiş.
     Okul çok geniş bir alana yerleşmiş.Bahçenin etrafında sonradan yapılan  binalar var ve eğitim bu binalarda yapılıyormuş.Arkadaşım ise fotoğrafları görülen bu eski binada okumuş.Okul 1957 yılında eğitime başlamış.
     İnternette biraz araştırma yaparak okulun tarihçesini öğrenmeye çalıştım.
Bina mermerden yapılmış.Tanzimat sonrasında Türk limanlarında ticaret yapan Levantanların  gözde semti olan Moda'da 1870'lerde Alfred Frederic  Jamer Barker adında Fransız asıllı bir İngliz tarafından İtalyan bir mimara yaptırılmış.Barker 10 sene kadar ailesiyle birlikte bu binada yaşadıktan sonra 1894 depreminden sonra binasını Dimitri Veldemi adında bir Rum'a satmış.Daha sonra Osmanlı sadrazamlarından Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın oğlu bu binayı satın almış ve Mısır Hidivi İsmail Paşa'nın kızı Prenses Nimetullah hanım ile evlenerek konağa yerleşmiş. O zamana kadar sadece Levantanların yerleşim bölgesi olan Moda'ya Mahmut Paşa ile diğer Türk aileler de yerleşmeye başlamış. Aile 1897-1929 seneleri arasında konakta yaşarken Gazi Muhtar Paşa köşkün ısıtma sistemini oluşturmuş ve şebeke suyu getirtmiş.1908 yılında Anadolu yakasına henüz elektrik gelmemişken Mahmut Muhtar Paşa bahçesine bir makine ve dinamo yerleştirerek köşke elektrik sağlamış.
     1. Dünya savaşı sırasında İngilizler'in işgali sırasında köşkün haremlik  kısmı 7 ay boyunca İngiliz askerlerine tahsis edilmiş.1952 sonrasında Mısır'daki ihtilali takiben hanedan varlıklarını kaybedince aile İstanbul'a dönmüş.Mahmut Muhtar Paşa'nın devlete karşı kaybettiği bir dava sonucunda borçlu çıkması ile aile tüm borçlarını ödeyebilmek için 9 dönümlük arazisi ile birlikte köşkü 1.5 milyon lira bedelle devlete devretmiş ve Milli Eğitim Bakanlığına verilerek kamulaştırılmış.İçindeki heykeller,çeşmeler, tüm eşyalar müzayede ile satılmış.Günümüzde Emirgan'daki Sakıp Sabancı Müzesi (Atlı Köşk) bahçesinde bulunan bronz at heykeli müzayedede satılan heykelmiş.
         

     Kuruluş günü 27 Şubat olan okulda, her yıl Şubat ayının 4. Pazarı geleneksel simit-salep günü olarak kutlanıyormuş.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder