Bumerang

29 Aralık 2012 Cumartesi

Muradiye Külliyesi-BURSA

Bursa'ya her gidişimde mutlaka farklı bir yerini gezmeye çalışıyorum. Bu defa da  metrodan Kültürpark durağında indim ve parkın içini gezmeye başladım. Bursa Kültürpark çok güzel ve büyük bir park. İçinde Arkeoloji Müzesi'de var. Ancak müzede çalışmalar olduğu için kapalıymış ve ben gezemedim. Dolayısıyla parkı gezmeye başladım. Çıkış kapısına geldiğim zaman  Uludağ'a giden caddeye çıktığımı gördüm ve başladım gezebileceğim tarihi eser aramaya.Karşıma Muradiye Külliye'sini gösteren tabela çıkınca da başladım yürümeye. Epey yol yürüdüm, yokuş çıktım ama değdi doğrusu. Külliye'nin olduğu yer bir mahalle gibi.
     Külliye ,Bursa'da Osmanlı Sultanları tarafından yaptırılan son külliye.Sultan II:Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmış ve içinde bulunduğu semte adını vermiş.Cami,medrese, darüşşifa,hamam ve türbeden oluşan külliye daha sonraki dönemlerde şehzadelerin de buraya defnedilmesiyle türbelerle dolmuş.

II.Murad Camii:
     1425-1426 yıllarında yaptırılan cami ana eksen üzerindeki kubbeli iki bölümle yanlarda eyvanlardan oluşmakta.Gerek dış, gerek iç süslemeler bakımından çok zengin.Dış süslemede renkli taşlar ve yer yer de sırlı taşlar bulunmakta.İç süslemelerde ise tek renkli çiniler ve kenarlarda çini bordürler bulunmakta.Kabartma tekniğinde işlenmiş yaprak ve çiçek motifleri içeren, geometrik süslerinde bulunduğu ahşap giriş kapısı  da dikkati çekiyor.



II.Murad Türbesi:Türbe  külliyenin merkezinde caminin güney batısında bulunmakta.Ahşap saçağı son derece mükemmel yapılmış.12 köşe yıldızların etrafında  yaldızlı çiviler, geometrik süslemeler var.
II.Murad Bursa'da gömülen son Osmanlı Padişahıdır.1451'de Edirne'de hayatını kaybeden II.Murad 1443'te kaybettiği büyük oğlu  Alaeddin'in yanına gömülmek istediği için cenazesi Bursa'ya getirilmiş ve küçük oğlu  Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan bu türbeye gömülmüş.Bu türbe ölmeden önce 1437'de kendisi tarafından yaptırılmış. Gösterişten uzak sade bir vatandaşın mezarı gibi. Üstten yağmur suyunun girmesi için tepeden açıklık bırakılmış.
II.Murad Medresesi:
     Günümüzde 1950'den bu yana Verem Savaş Dispanseri olarak kullanılmakta.Bursa'nın en güzel medresesi olan yapı  geleneksel Anadolu üslubuna göre bir avlu içinde düzenlenmiş.Duvarlar moloz taş ve tuğla ile örülmüş,  dersanenin duvarları ise lacivert ve firuze çinilerle süslenmiş.

II.Murad Hamamı:
     1426 yılında külliyedeki talebelerin yıkanması  için yaptırılan hamam bugün külliyenin dışında kalmış.Uzun yıllar harap durumda kalan hamam  kamulaştırılarak özürlülere yönelik merkez olarak yeniden düzenlenmiş.

Muradiye Türbeleri:
     Muradiye Külliyesi içinde 12 türbe bulunmakta.
Fatih Sultan Mehmed'in annesi Hüma Hatun ( Hatuniye) Türbesi,
II.Murad'ın oğlu Şehzade Alaeddin Türbesi,
Şehzade Ahmed Türbesi,
Fatih Sultan Mehmed'in oğlu Mustafa (Cem Sultan ) Türbesi,
Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu  Şehzade Mustafa Türbesi,
Sultan II. Bayezit'in eşi Şirin Hatun Türbesi,
II.Bayezit'in diğer eşi  Gülruh Hatun Türbesi,
Fatih Sultan Mehmed'in ebesi  Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi,
II. Bayezid'in oğlu Şehzade Mahmud Türbesi,
II. Bayezid'in gelini Mükrime Hatun Türbesi,
Fatih Sultan Mehmed'in eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi ile
Cariyelerin gömülü olduğu Cariyeler/ Saraylılar Türbesi bulunmaktadır.

                                      Külliyenin bahçesinde bulunan yaklaşık 600 yıllık çınar ağacı.

Şehzade Mustafa Türbesi:
     Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu olan, üvey annesi Hürrem Sultan tarafından padişah olmaması için boğdurulan Şehzade Mustafa'nın gömülü olduğu türbe lale,karanfil desenleriyle süslü İznik çinileriyle kaplanmış.Çinilerin üzerinde kalan bölümler ,kubbe ve mihrap da zengin kalem işleri ile süslenmiş.Bu türbede şehzade Mustafa'dan başka Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Orhan, Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi ve Şehzade Mustafa'nın annesi Mahidevran Hatun ve kime ait olduğu bilinmeyen bir çocuk mezarı bulunmakta.


 Bugünlükte benden bu kadar. Bursa'ya giderseniz buraları da  görün derim. Yeni yazılarımda  görüşmek üzere....

1 yorum:

  1. gerçekten çok güzel bir yer.ecdadımız bize çok güzel bir miras bırakmış.bizim bunları koruyup yarınki nesile bırakmamız lazım..sizede bu kültürel mirası paylaşıp insanlara sunduğunuz için teşekkür ederim..
    oyun oyna01

    YanıtlaSil