Bumerang

24 Haziran 2018 Pazar

Aydın/ Sultanhisar Tarihi Kavaklı Köyü ve Pazarı



     Tarihi Kavaklı Köyü Aydın ili Sultanhisar İlçesine bağlı küçük bir köy. Bir hafta sonu çok merak ettiğimiz için atladık arabaya komşularımızla beraber gittik.O gün orada Kavaklı köyünün organik,doğal ürünlerinin satıldığı pazarı vardı.Pazarını gezdik, küçük bir pazar ama çok sevimli, çünkü ürünler doğal. Gözlemeciler vardı, masaların olduğu yere oturup gözlemelerimizi yedik, çayımızı içtik, oraya özgü oklava baklavasını yedik, ben de bol bol fotoğraf çektim ve tekrar Nazilli'ye döndük. Bu köyden ayrılıp     Nazilli'ye dönerken Sultanhisar'ın içinden geçiyorsunuz aynı zamanda da Nysa Antik kentinin içinden de geçiyorsunuz.Buraya gelirseniz  bütün güzellikleri bir arada görebilirsiniz.

     Kavaklı köyünün tarihine gelince; Köy , Nysa antik kentiyle iç içe zaten.Tarihine baktığımızda Kavaklı köyünün bir cazibe merkezi olduğunu, şarap tanrısı Dionysos'un bu dağlarda doğduğu bilinmekte.Geçmişte şarap üretimi ve ticaretinin  merkezi  olan bölgede günümüzde zeytin, zeytinyağı,kestane, incir üretimi yapılmakta. Hem tarihi zengin, hem de toprakları bereketli bir bölge.

     




                                                              Oklava baklavası

         




     Kavaklı köyünün merkezinde  1794 yılında yapılmış bir cami bulunmakta.Tek katlı kagir bir yapı olan cami mihrap ve minber süslemeleri ile dikkat çekmekte.Minaresi eski minarenin olduğu yere 1963 yılında yapılmış. Caminin içinde  geometrik ve bitkisel  kalem işi süslemeler var ve bu özelliğiyle cami Aydın dağlarındaki camiler içinde kalem işi süslemeleri olan tek cami olma özelliğindedir.







                                                              Frenk Çeşmesi
     Köy meydanında ve içinde  birçok antik çeşme yer almakta.Bunlardan en önemlisi Frenk çeşmesi adıyla anılan bu çeşme. Bir özelliği yazın soğuk, kışın ise ılık su akarmış.


     YÖRÜK ALİ EFE MÜZE EVİ:  Köyün girişindeki tabeladan da anlaşılacağı gibi  Yörük Ali Efe 1895 yılında burada dünyaya gelmiş. 19 yaşına geldiğinde  Aydın dağlarında Molla Ahmet  Efe'nin zeybeği olur.Kısa zamanda efesinin ve zeybeklerin güven ve sevgisini kazanarak çetede 2. adam durumuna gelir.Alanyalı Molla Ahmet Efe'nin Bozdoğan Kavaklıdere baskınında ölümü üzerine  Yörük Ali Efe adıyla grubun başına geçer. 4 yıldan fazla dağlarda dolaşan Yörük Ali Efe köylünün sevgisini kazanır.
     Yörük Ali Efe köyü yakınlarında kızanlarıyla birlikte saklanmıştır.1919 yılında Yörük Ali Efe Aydın'ın Çine ilçesinde Kuvay-i Milliye'ye katılır ve Çine grubunun lideri olur. 16 Haziran 1919 tarihinde 60 arkadaşıyla birlikte Sultanhisar ilçesine 2 km. uzaklıkta bulunan Malgaç demiryolu köprüsünü havaya uçurur ve köprü yanındaki düşman karargahını imha eder, oradaki düşman kuvvetlerini etkisiz hale getirir. Bu baskın Ege bölgesinde düşmana karşı yapılan ilk örgütlü sivil saldırı harekatı olmuştur.
     Malgaç baskınının Batı Anadolu'da milli mücadele hareketinin başlamasında öncü bir rolü ve önemi vardır.

Sizleri bu bölgedeki güzellikleri görmeye davet ediyoruz.

1 yorum:

  1. Nihal Hocam aktif bir emekli öğretmen olarak boş durmamışsınız ne güzel hayran kaldım.

    YanıtlaSil