Bumerang

16 Temmuz 2017 Pazar

AYDIN-Söke Doğanbey Köyü



     Biz Priene harabelerini gezdikten sonra yolumuza devam ettik.Bu yol aynı zamanda eski Didim yoluymuş.  Yaklaşık 10 dk. sonra yolun sağ tarafında kahverengi tabela üzerine yazılı Doğanbey Köyü yazısını görüyorsunuz. Buraya saparak 3 köy daha geçince yamaca kurulmuş taş evlerden oluşan köy karşınıza çıkıyor. Önce hayalet bir şehir görünümüyle karşılaşıyorsunuz.
     Mübadele yıllarına kadar (1924) burada Rumlar yaşamış daha sonra onlar gidince yerlerine Selanik'ten Türkler gelip yerleşmiş.Daha sonra da tarım arazilerine yakın olabilmek için daha aşağılara kayıp Yeni Doğanbey köyünü oluşturmuşlar.
     Burası aslında çok güzel bir köy.Sokakları Arnavut kaldırımlı.Evlerin çoğu yıkılmış,ama şimdilerde buradaki taş evleri satın alıp restore ederek oturanlar da var. Köyde öyle kahve, yemek yiyecek bir yer bulamazsınız. Olmasın da zaten.İnsanlar nereye girerse maalesef otantik yapısını bozuyorlar. Burada köyün girişinde küçük bir kafe var,sahibi de oralıymış.Genç bir aile.Dedeleri Selanik'ten gelmişler.  Restore edilen evlerin önlerinde çok güzel yeşillikler ve begonviller var.Burada ayrıca günlük,haftalık kiralayabileceğiniz pansiyonlar da var. Söylediklerine göre asıl burasının hareketliliği kışın olurmuş. Dağcılar, yürüyüş yapanlar bu güzergahtan geçerlermiş.
     Burada Rumlar zamanında 1890'larda hastane amaçlı yapılmış,daha sonra ilkokul olarak hizmet vermiş bir bina var.Burası restore edilerek Milli Dilek Doğal Parkı Müzesi olarak hizmet veriyor.Bu müzede  bölgede yaşayan hayvanların doldurulmuş şekillerini görebilirsiniz. Bunların birçoğu da yok olmuşlar.
     Köyün içinden başlayan jandarmadan izin alınarak yürüyüş yapılabilen 2 saatlik bir orman- vadi yürüyüş rotası da mevcut.
     Burada 2. bir ev müze daha var.Türkiye'de en geniş 2. Osmanlı kıyafetleri Müzesi.Emel hanımın evindeki sergi,ama biz kapalı olduğu için gezemedik.











Daha fazla resim görmek isterseniz Facebook sayfama bakabilirsiniz.
https://www.facebook.com/nihal.erbakan/media_set?set=a.10213778041351860.1073741918.1431342882&type=3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder