Bumerang

29 Mayıs 2012 Salı

SÜMERBANK-Bursa Merinos Sanayi ve Tekstil Müzesi (5. bölüm:Müzenin tanıtımı-D salonu (Boya-Apre) SON BÖLÜM

     C (Dokuma) bölümünden çıktıktan sonra D salonuna giderken  yanyana 2 oda dikkatinizi çekiyor. Bunlardan birisi Atatürk odası.Bu oda Merinos'un en önemli koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Örneğin; Atatürk'ün imzaladığı anı defteri,o dönemde çekilmiş Atatürk fotoğrafları,çalışma masası, piyano,Atatürk'ün yağlıboya tabloları gibi.
     Odanın en önemli eserlerinden birisi de Merinos'un açılışında kullanılan kürsü.

     Diğer oda ise Merinos Fabrikası'nda görev yapmış müdürlerin odası.Bu bölümde kuruluşundan kapanıncaya kadar müdürlerin kullandığı eşyalar sergilenmekte.
     Bu odaları geçtikten sonra konfeksiyon bölümü geliyor.Bu bölümde kumaştan elbise oluncaya kadarki  aşamalar gösterilmekte.Dikiş makineleri ve ütü çeşitleri de maketler eşliğinde sunulmakta. Ayrıca duvarlarda kumaş kartelaları da var.







Bu bölümü de geçtikten sonra boya- apre bölümündeki makineleri görüyorsunuz. Bu bölümde Tops boyama kazanı,santrafuj makinesi (ipliği beslemek için),Çile boyama kazanı,Çile pres makinesi, dokunan kumaşı boyayan makine, Vigora baskı makinesi ( beyaz topslara baskılı  boya yapar), kumaş üzerindeki sıvıyı emme makinesi, Kumaşı fikse etme makinesi, Kumaş yıkama makinesi,Kumaşa çeşitli kimyasallar uygulama makinesi, İplik fiksaj kazanı (ipliğin katlanmasını ve bükülmesini sağlar), Çile kurutma makinesi,Kuru termofiksaj makinesi (yüksek sıcaklıktaki kumaşa fiksaj yapmak),Dink makinesi (elyaf elstikiyetini sağlar),Kumaş nemlendirici,Kazan dekatür makinesi (kumaşa buhar vererek fikse ve tuşe işlemi yapar),şardon makinesi (kumaşın yüzeyindeki havı temizler),makas,top rulo makinesi (kumaşı rulo haline getirir) bulunmaktadır.
                                         Tops boyama kazanı

                                            Satrafüj makinesi

                                             Çile boyama kazanı

                                              Çile pres makinesi


                                            Vigora makinesi

                                               Emme makinesi




                                          Çile kurutma makinesi

                                           Kuru termofiksaj makinesi

                                             Dink makinesi

                                           Kumaş nemlendirme makinesi

                                           Kazan dekatir makinesi

                                          Dekatir makinesi
                                           Şardon makinesi

                                          Makas

                                            Top rulo makinesi
     Benim size Bursa Sümerbank Merinos Fabrikası hakkında anlatacaklarım bu kadar. Bursa'ya yolu düşenlerin mutlaka buraya gidip makineleri kendi gözleriyle görmelerini isterim.Bu güzelim makineleri maalesef yok ettik,Türkiye'deki bütün Sümerbank fabrikaları kapatıldı ama hepimizin bilmesi gereken bir gerçek var ki o da bu ülkede bir zamanlar Atatürk tarafından bir sanayi hamlesi olarak kurulmuş Sümerbank Fabrikaları vardı. Bunu hiçbir zaman unutmayalım, unutturmayalım.

10 Mayıs 2012 Perşembe

SÜMERBANK-Bursa Merinos Sanayi ve Tekstil Müzesi (4. bölüm:Müzenin tanıtımı-C salonu (Dokuma)

Dokuma Bölümü:
     Bu bölüm müzenin 2. katında bulunmakta. Yukarı çıkarken duvarlardaki fotoğraflarda Merinos Fabrikası'nın arşivinden görüntüler var. 
     Salonun girişinde fizik ve kimya laboratuvarları  yer alıyor.Her iki laboratuvarın tüm araç ve gereçleri çalışacak durumda gibi yerleştirilmiş.Kumaşın kalitesini yükseltmek için kurulan bu laboratuvarlar  araştırma ve geliştirmenin Merinos Fabrikası için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
                                                                   Kimya laboratuvarı
                                                                      Fizik  Laboratuvarı

Bölümün devamında ,numune dokuma ve farklı dönemlere ait dokuma tezgahları, atkı aktarma makinası,tarak bakım makinası,tahar makinası,konik çözgü makinaları (dokuma için çözgülük hazırlar) bulunmaktadır.



                                                                 Numune dokuma tezgahları











Bölümün ilginç köşelerinden birisi de fabrikaya ait uyarı levhaları.Fabrika çalışırken bölümlere asılan mavi levhalar bir araya getirilerek müzede ilginç bir duvar panosu oluşturulmuş.




                                             Dokuma  tarakları ve tarak bakım makinası