Odanın en önemli eserlerinden birisi de Merinos'un açılışında kullanılan kürsü.
Diğer oda ise Merinos Fabrikası'nda görev yapmış müdürlerin odası.Bu bölümde kuruluşundan kapanıncaya kadar müdürlerin kullandığı eşyalar sergilenmekte.
Bu odaları geçtikten sonra konfeksiyon bölümü geliyor.Bu bölümde kumaştan elbise oluncaya kadarki aşamalar gösterilmekte.Dikiş makineleri ve ütü çeşitleri de maketler eşliğinde sunulmakta. Ayrıca duvarlarda kumaş kartelaları da var.
Bu bölümü de geçtikten sonra boya- apre bölümündeki makineleri görüyorsunuz. Bu bölümde Tops boyama kazanı,santrafuj makinesi (ipliği beslemek için),Çile boyama kazanı,Çile pres makinesi, dokunan kumaşı boyayan makine, Vigora baskı makinesi ( beyaz topslara baskılı boya yapar), kumaş üzerindeki sıvıyı emme makinesi, Kumaşı fikse etme makinesi, Kumaş yıkama makinesi,Kumaşa çeşitli kimyasallar uygulama makinesi, İplik fiksaj kazanı (ipliğin katlanmasını ve bükülmesini sağlar), Çile kurutma makinesi,Kuru termofiksaj makinesi (yüksek sıcaklıktaki kumaşa fiksaj yapmak),Dink makinesi (elyaf elstikiyetini sağlar),Kumaş nemlendirici,Kazan dekatür makinesi (kumaşa buhar vererek fikse ve tuşe işlemi yapar),şardon makinesi (kumaşın yüzeyindeki havı temizler),makas,top rulo makinesi (kumaşı rulo haline getirir) bulunmaktadır.
Tops boyama kazanı
Vigora makinesi
Çile kurutma makinesi
Dink makinesi
Dekatir makinesi
Şardon makinesi
Top rulo makinesi
Benim size Bursa Sümerbank Merinos Fabrikası hakkında anlatacaklarım bu kadar. Bursa'ya yolu düşenlerin mutlaka buraya gidip makineleri kendi gözleriyle görmelerini isterim.Bu güzelim makineleri maalesef yok ettik,Türkiye'deki bütün Sümerbank fabrikaları kapatıldı ama hepimizin bilmesi gereken bir gerçek var ki o da bu ülkede bir zamanlar Atatürk tarafından bir sanayi hamlesi olarak kurulmuş Sümerbank Fabrikaları vardı. Bunu hiçbir zaman unutmayalım, unutturmayalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder