Bumerang

5 Ekim 2012 Cuma

Konya'da bir gezinti

     
     Kuzenimizin düğünü nedeniyle 2 günlüğüne gittiğimiz Konya'da ne kadar gezilebilirse o kadar gezdik, ne ne yenebilirse onları yedik.Konya'da öncelikli olarak görülecek yer elbette mevlana idi. Biz de  öncelikle oraya gittik. İçine girdik ama yasak olduğu için fotoğraf çekemedim. Ama dışardan fotoğraf çekimine izin veriliyor. Dışardaki müze kısmının da fotoğraflarını çekebiliyorsunuz.
     Önce size mevlana hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
Bugün Mevlana Dergahı olarak kullanılan yer Selçuklu Sarayı'nın gül bahçesi iken Sultan Alaeddin Keykubat tarafından Mevlana'nın babasına hediye edilmiş.Babası ölünce türbedeki bugünkü yerine gömülmüş.Bu defin gül bahçesine yapılan ilk defindir.Daha sonra kendisini sevenler Mevlana'ya müracaat ederek üzerine bir türbe yaptırmak istediklerini söylemişlerse de mevlana kabul etmemiş.Ancak kendisi 17 Aralık 1273'de ölünce oğlu Sultan Veled söyleyenlerin isteğini kırmayarak bir türbe yaptırmış.''Kubbe-i Hadra= Yeşil Türbe''
     Mevlevi Dergahı ve Türbe 1926 yılında ''Konya Asar-i Atika Müzesi'' adı altında  müze olarak hizmete başlamış, 1954 yılında ise müze yeniden tanzim edilerek Mevlana Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış.
Bahçedeki müzenin birçok odadan oluşan bölümleri var. Burada çeşitli eserler sergilenmekte.
























































Konya'ya kadar gitmişken meşhur yemeklerini ve tatlısını yemeden olmazdı tabiki. Biz de zaten karnımız iyice acıkmış olduğu için oturduk bir lokantaya bu fotoğraflarını gördüğünüz meşhur Fırın kebap, Etli ekmek ve Sacarası tatlısını yiyerek gezmeye devam ettik.

Bundan sonraki yazım Konya Alaeddin Camisi hakkında olacak. Takip etmeye devam edin derim:)))

2 yorum:

  1. gez dünyayı gör konyayı.. :)
    eskiden mevlana müzesi içinde flaş kullanmadan fotoğraf çekimine izin veriliyordu diye hatırlıyorum. sanırım ziyaretçilerin flaş ayarlarını kontrol etme gereği duymamalarından ötürü böyle bir yasağa gidildi. etli ekmek ve tandır; süper ikili, isabet olmyş, afiyet olsun..
    mevlana civarındaki cami ve müzeler sahiden de birçok şehirdekilere taş çıkartırcasına ayrı bir atmosfere sahip.
    dilerim yolunuz düştüğünde bir de akşehire uğrayıp nasreddin hoca türbesini görme şansını yakalarsınız.
    iyi tatiller..

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Ben yıllar önce Konya'ya gittiğim zaman Mevlana'nın içinde fotoğraflar çekmiştim ama o zaman dijital fotoğraf makinam yoktu. Bundan 10 sene önce de Akşehir'e uğradık, orada da fotoğraflar çekmiştim ama makinamdan dolayı onları da yayınlayamadım.

    YanıtlaSil