Bumerang

4 Eylül 2013 Çarşamba

Manisa'da camiler 2)- Muradiye Camii

   



     Nazilli HEM Kırkyama grubu olarak yaptığımız gezide Manisa'da şimdi de Muradiye Camisindeyiz. Yapı topluluğu cami, medrese,imaret, dükkanlar ve bir kütüphaneden meydana gelmiş.Muradiye Külliyesi,Sultan III.Murad tarafından  1583-1585 yılları arasında yaptırılmış.Yapı topluluğunun mimarı olarak çoğu kaynaklarda Mimar Sinan gösterilmekte.Fakat Mimar Sinan o yıllarda çok ihtiyarlamış olduğu için İstanbul dışındaki yapıları onun ekolünü benimsemiş mimarlara bıraktığı bilinmekte.Yapıya önce Mimar mehmed Ağa başlamış, aniden ölümü üzerine de Mimar Mehmed Ağa tarafından tamamlanmış.
     İbadet mekanında en göze çarpan yer mihrap ve çevresindeki çini kompozisyonlar.Buradaki çiniler XVI. yy.İznik çinileri.


     Ayrıca camide ağaç işçiliğinin en güzel örneklerini sergileyen fildişi, bağa ve sedef kakmalı ceviz ağacından  kapılar bulunmakta.




     Aslında ben burada sadece yüzeysel bir bilgi verebiliyorum. Manisa'ya giderseniz buraları da gezerseniz  ve orada gerekli bilgileri de okuyarak camilerin muhteşemliğini anlayabilirsiniz.







1 Eylül 2013 Pazar

Manisa'da camiler (1) Ulu Cami

 Geçen yıl yine Halk Eğitim Merkezi Kırkyama grubu olarak geziyi nereye yapacağımıza karar verme aşamasında birçok fikir öne sürdük.Sonunda Manisa Spil Dağı'na gezi yapalım, oradan Manisa'daki camileri de gezeriz dedik. Ve mayıs ayında çıktık geziye. Tabi ki benim elimde fotoğraf makinesi, durmadan fotoğraf çekiyorum. Zaten bu kadar fotoğraf çektiğim için bir blog sayfası açma gereği duydum.İlk önce Spil Dağı'na çıktık, gezdik, yemeklerimizi yedik .

http://nihal-seyahatname.blogspot.com/2013/06/manisa-spil-dag.html

Buradan Ağlayan Kaya Niobe'ye gittik.

http://nihal-seyahatname.blogspot.com/2013/06/manisa-gezimiz-2-aglayan-kaya-niobe.html

Daha sonra şehrin içine geldik.Kısıtlı zamanımız olduğu için en çok görmemiz gereken yerleri görelim dedik. Bunlardan ilki Ulu Cami oldu. (Diğer camileri daha sonra anlatacağım.)

ULU CAMİ:

Manisa'nın güneyinde Sandıkkale Tepesi yamacında bulunan Ulu Cami Saruhanoğullarından Fahreddin İlyas Bey tarafından 1366 yılında yaptırılmış.Antik çağlara ait yapılardan toplanan mermer blokların yanı sıra kaba yontma taş ve tuğlalardan yapılan cami 2 bölümden meydana gelmiş.Caminin önünde bir iç avlu ve caminin kapalı alanı.Kuzey tarafında merdivenle çıkılan ve oldukça sade kesme taştan yapılmış bir portal bulunmakta.Bu giriş taş kemerli ve iki yanında mihrapçık bulunmakta.Girişin üzeri yarım kubbe ile örtülmüş ve üzerinde tek satır halinde yazılmış bir kitabe bulunmakta.

Caminin minberi Kündekari tekniği ile yapılmış muhteşem bir görüntüde.
İçerdeki kubbeler ve ahşap oymalar ise mutlaka görülmesi gereken güzellikler. Manisa'ya gittiğiniz zaman Ulu Cami'ye de mutlaka gidip görün derim.








Camiyi gezdikten sonra dışarıya çıktığınızda hemen yanında  asırlık ağaçların altında güzel bir çay bahçesi var. Burada oturun ve Manisa'ya özgü 7 çeşit bitkiden oluşan çayı için.