Bumerang

8 Haziran 2013 Cumartesi

Manisa gezimiz (2) Ağlayan Kaya Niobe


      Manisa Spil Dağı gezimizin bundan sonraki  durağı Ağlayan Kaya Niobe oldu.Dağdan indikten sonra Manisa'ya yakın bir yerde kocaman kaya kitlesiyle karşılaşınca şaşırdık.Devasa bir kaya  duruyordu önümüzde.Daha gitmeden bu kaya ile ilgili bilgiler toplamıştık.Şimdi de size bu efsaneyi anlatayım:
     Niobe, Zeus'un oğlu Lydia Kralı Tantalos'un kızıdır.Thebai Kralı Amphion ile evlenir ve 7 erkek, 7 kız çocukları olur.Tanrıça Leto'nun ise yalnızca yalnızca 2 çocuğu vardır:Apollon (Kehanet ve müzik tanrısı) ve Artemis (vahşi doğa, ay ve ölüm tanrıçası).
   
     Bir Leto şenliği sırasında Niobe çocuklarıyla gururlanarak sadece 2 çocuk doğurabilmiş Leto'yla alay eder.Bunun karşılığında  Tanrıçanın gönderdiği çocukları Apollon ve Artemis oklarıyla Niobe'nin bütün çocuklarını öldürerek  bu aşağılamanın intikamını alır. Bunun üzerine Amphion çocuklarının öldüğü yerde intihar eder.Niobe ise şaşkın , en küçük kızının bedenine sarılır, bir anda kaybettiği ailesine ağlamaya başlar ve Spil'in eteklerinde taşlaşır. Kaybettiği çocuklarının acısından , akan gözyaşları ile  sürekli bir yasın sembolü olur.



      Buradan da ayrıldıktan sonra Manisa'nın içinde gezilecek yerlere gittik. Şehzadeler şehri olarak adlandırılan Manisa gerçekten gezilip görülmeye değer bir şehir.Bundan sonraki durağımız camiler. Bir başka yazımızda buluşmak üzere sağlıkla kalın.

Manisa gezimiz (1) Spil Dağı

     Geçen yıl, her yıl olduğu gibi Nazilli Halk Eğitim Merkezi Kırkyama grubu olarak bir gezi yapmaya karar verdik.Neresi olsun diye düşünürken aklımıza Manisa Spil dağı geldi. Tarihini belirledikten sonra günü geldiğinde  sınıf olarak yola çıktık.Biz gezi tarihini  birkaç ay önce belirlediğimiz için hava durumunu kestiremiyoruz. Yağmurlu bir havada nazilli'den Manisa'ya yola çıktık. Allahtan biz arabanın içindeyken yağmur yağdı, indiğimiz zaman kesildi. Böyle böyle geziyi tamamlayıp döndük. Ben de burada  size bu gezimizde gördüğümüz yerleri anlatmak istiyorum.
     Arabayla Spil Dağına çıkmaya başladık. Seyir tepesi denilen yere gelince  arabadan indik ve eşyalarımızı çıkarıp semaverde çayımızı demleyip getirdiğimiz yiyecekleri yedik. Hava yağmurlu olduğu için görüntü pusluydu, ama Manisa yukarıdan yine de çok güzel görünüyordu.


     Şimdi de biraz Spil dağı'ndan söz edeyim.
Manisa ile izmir arasında yer alan Spil dağı 1517 metre yüksekliğinde.1968 yılından beri Milli Park olarak  kullanılıyor.Dağın çevresinde derin vadiler ve içinde dereler bulunmakta.Manisa lalesi de dahil olmak üzere birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapmakta.Ünlü yılkı atlarıyla beraber bir çok hayvan türünü de barındırmakta. Hava yağmurlu olduğu için biz  en yukarılara kadar çıkamadık, seyir tepesinden döndüğümüz için atları göremedik.
     Spil Dağı'nda farklı konumlarda görülmesi gereken yerler varmış.Biz bunları sorarak öğrendik ama  yağmur nedeniyle hepsini göremedik. Bunlar:Seyir tepesi, Sultan yaylası,Sülüklü göl, At alanı,Zirve, Ağlayan kaya Niobe vb.
Sizler de gidecek olursanız  buraları da görün derim. Sultan yaylasında Osmanlı şehzadelerinin Manisa'ya gönderildiği zaman kaldıkları saray varmış. Ama şimdi çok fazla eser kalmadığını söylüyorlar.
At alanı Osmanlı zamanında at ihtiyacını karşılamak için ve  ihtiyarlayan atların  gönderildiği yermiş.Sülüklü göl ise içinde  sülük olduğu için bu adla adlandırılmış.
    Şimdi de size Spil Dağı'nda bulunan çiçekleri göstereyim.







Daha çok fotoğraf var çiçekleri gösteren ama hepsini bu sayfada yayınlamadım.Gidip gezerseniz siz de bütün bu çiçekleri canlı olarak görebilirsiniz.
                                                                   Çınarlı dere 

                                                                    Çınarlı dere            
                       

                                                                   Çınarlı dere
                                                     Spil dağı eteklerinde Kral yolu

Şimdilik bu yazıyı burada bitireyim, bundan sonra size Ağlayan kaya Niobe'yi anlatayım. Şimdilik hoşçakalın.