Bumerang

10 Haziran 2012 Pazar

İstanbul- Şale Köşkü

   

      Bu yazımda da size daha önce yine bu sayfamda yayınladığım        http://nihal-seyahatname.blogspot.com/2011/10/yldz-park-yldz-saray.html    adresimdeki  Yıldız Korusu'nun içinde yer alan Yıldız Şale Köşkü'nden söz etmek istiyorum.
     Yıldız Parkı'na gittiğim zaman büyüklüğü ve halen daha korunabilir olmasıyla beni büyülemişti. İçindeki köşkler, çay bahçeleri,yeşil alanlar, havuzlar muhteşemdi.Ama burayı gezip her tarafını fotoğraflayıp tarihi hakkında bilgi alarak, araştırma yaparak yazı hazırlayıp yayınlamak bir günde olacak iş değildi. Ben de istanbul'da olduğum süre içinde  birkaç defa buraya gitmek durumunda kaldım.  Yıldız şale Köşkü için de bir günümü ayırdım.Ayrıca içime sindirerek gezebilmek için önce bir öğrenci grubuyla gezdim, rehberin anlattıklarını dinledim ama öğrencilerin gürültüsü nedeniyle birşey anlamadığım için kapıdaki görevliye rica ederek tekrar girdim.Bu defa rehberle beraber tekrar gezdik ve  anlattıklarını çok iyi bir şekilde anladım. İçerde fotoğraf çekimi yasak, ancak dıştan görüntü alabiliyorsunuz.Ben de size dış görüntüleri veriyorum ve İstanbul'a yolunuz düşer de giderseniz mutlaka buraya  zamanınızı ayırın diyorum.


        Köşkün bugünkü yapısı  Balyan ailesinden Sarkis Balyan tarafından 1889 yılında  Alman İmparatoru II. Wilhelm'in İstanbul'a gelişi nedeniyle konaklaması için yapılmış. Daha sonra çeşitli nedenlerle diğer bölümler eklenmiş.Köşkün Merasim dairesi olarak bilinen 3. bölüm ise yine Alman İmp. ve eşi imparatoriçenin gelişi onuruna yapılmış.Köşkün bodrumunda mutfak,depolar, çamaşırlık ve çalışanların kalacak yerleri var, ama buraları gezemiyorsunuz.
       Köşk adını, Fransızca ''Dağ evi'' anlamına gelen ''chale'' sözcüğünden almıştır. (Şale)  

      Köşkün işlemeleri bir harika.Tavan süslemeleri, ahşap oymacılık, sedef kakmacılık, duvar  resimleri, duvar süslemeleri, altın varaklarla süslemeler kendine hayran bırakıyor. Sedefli Salon olarak bilinen yemek salonunun tavan işlemeleri  muhteşem.Salonun sedef kakmalı dolap kapakları ve salon kapısı Çırağan Sarayı'ndan gelmiş.
     Salonlarda çok güzel çini sobalar var. Dediğim gibi fotoğraf çekimine izin vermedikleri için buraları görüntüleyemedim.
     Köşkün merasim salonu denilen bölümünde bulunan halı görenleri hayrete düşürüyor.Bu salon için özel olarak dokutulmuş olan  406 metre karelik halı halen Türkiye'nin en büyük yekpare halısı ünvanını taşıyor.Bu halıyı dokuyacak olan tezgahı düşünmek bile hayal sınırlarını aşıyor.Anlatılanlara göre halının salona yerleştirilmesi için salonun duvarları yıkılmış, halı içeri sokulduktan sonra duvar yeniden yapılmış.
                                                             
                                                                 Merasim salonu

                                                                 Muayede Salonu

                                                                   Mabeyn











 Fotoğraf çekimi olmadığı için çekemediğim tavan süslemelerini  wow TURKEY.com adresinden alıp yayınlıyorum.





   
Köşkü rehber eşliğinde gezdiğiniz için kendisinden  bütün bilgileri alabiliyorsunuz.