Bumerang

31 Mart 2012 Cumartesi

Bursa-Ormancılık Müzesi

     Yine Bursa gezimden bir müzeyi anlatmak istiyorum. Burada gördüğüm müzeleri başka bir yer araken buldum ve hemen içeriye giriş yaptım tabi. Görmemiz gereken o kadar güzel şeyler var ki. Ben de fırsattır deyip hem gezdim hem de fotoğraflar çekip bilgiler aldım.
     Orman Müzesi ve Karagöz-Hacivat Müzesi ve Atatürk Evi Müzesi  birbirine çok yakın, Çekirge Caddesi üzerinde bulunuyorlar.

     Bu müze Türkiye'nin ilk ve tek ormancılık müzesi.Saatçi Köşkü olarak bilinen yapıda 1989 yılında açılmış.Bu köşk 19. yüzyılda yapılmış ,Bursa eşrafından Saatçi Ali Efendi'ye ait.Köşkün oda ve tavanlarındaki süslemeler de görülmeye değer.

   
 Köşkün girişinde  Atatürk köşesi yapılmış. Büstün altında çok güzel bir yazı var.
'' Gerek tarım ve gerek ülkenin serveti ve genel sağlığı bakımından önemi gerçek olan ormanlarımızı da  çağdaş tedbirlerle korumak, genişletmek azami fayda sağlamak temel ilkelerimizden biridir.
                                                                                                      Kasım-1922 ''

     Müzede 15 yıldan 250 milyon yıla kadar olan fosil örnekleri, haberleşme ve orman mühendisliği aletleri,harita ve fotoğraflar,ormancılık tarihi ile ilgili belgeler,mumyalanmış hayvan örnekleri, böcekler,açık tohumlu bitki örnekleri kütük çeşitleri ve tohumları, kapalı tohumlu bitki örnekleri kütük çeşitleri ve tohumları ,ağaç mantarları gibi yaklaşık 1000 eser sergilenmekte.

Fosiller:






       Sarıçam: Üzerindeki yazıda kendisini anlatıyor.Bir de üzerine metal şeritler çakılmış,burada da yaşadığı süre içinde hangi olayları gördüğü yaşının sırasına göre gösterilmiş. (Ör: Amerika'nın fethi, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u alması gibi)
Sarıçamın üzerinde 1326-Borçka  yazıyor. 660 yaşında insanoğlunun eliyle yok edilmiş.

Hayvanlar:
 Ayı Yumak: Ormanda avcılar tarafından annesi öldürülen yavru ayı ormancılar tarafından kurtarılıp Uludağ'da geyik üretme istasyonuna getirilip büyütülüyor.Gelen ziyaretçiler tarafından çok sevilen Yumak ta onlara alışıyor ve hiç kimseye zarar vermiyor.Bir gün kafesine bir çocuk yaklaşıyor ve sopa ile onu rahatsız etmeye başlıyor.Yumak ta elleriyle çocuğu kafesinden uzaklaştırmaya çalışırken çocuk yaralanıyor.Bu nedenle suçlu bulunup cezalandırılıyor ve öldürülüyor.Ormancılar da Yumak'a kıyamayıp mumyalatıyorlar ve müzeye konuyor.

                                                   Yaban keçisi ve Yaban koyunu boynuzları
                                   
             Apollo kelebeği: Yazın sadece 4-5 gün görünen ve sadece Uludağ'a özgü ender bir kelebek türü.



                                      



                                                         Geyik boynuzu ve Karaca başı
                                                       Ormancılık araç ve gereçleri

Bursa- Atatürk Evi Müzesi

     Bursa'da yine gezilecek tarihi yerleri ararken Atatürk Evi Müzesi olduğunu öğrendim. Çekirge Caddesi üzerinde Çelik Palas otelinin bahçesine dahil olan  müzeyi buldum ve gezmeye başladım. Çok büyük bir bahçe içinde bulunan Atatürk Evi çatısıyla beraber 3 katlı bir yapı. Bina içinde müze ile ilgili bilginin yazılı olduğu bir levha var.



   
Atatürk Bursa'ya çeşitli tarihlerde 13 defa gelmiş.Bursa'da geçen günlerin tamamı hesaplanacak olursa 2 ay 20 günmüş.
    Atatürk Bursa'ya ilk defa Büyük Zaferden hemen sonra 16 Ekim 1922 günü gelmiş.O zaman İsmet  İnönü, Kazım Özalp ve Fevzi Çakmak paşalarla beraber Hünkar Köşkü'nde kalmışlar. Daha sonra 20 Ocak 1923 günü 2. defa geldiğinde ise Atatürk Köşkü olan bu evde kalmış.O zamanlar bu köşkte Miralay Mehmet Bey kalıyormuş. Atatürk gelmeden önce Bursa belediyesi bu köşkü sahibinden satın alıp düzenlemiş ve Atatürk'e hediye etmiş.Atatürk bundan sonra Bursa'ya 11 defa daha gelmiş. Geldiği zaman bu köşkte kalıyor, toplantılarını köşkte yapıyormuş.
Son gelişi 1 Şubat 1938'de olmuş.Yalova'daki Otel Termal'in açılışını yapmış. Yanında arkadaşları olduğu halde bu açılışı yaptığı zaman Yalovalılar Atatürk'ü ilk defa neşesiz ve yüzünü soluk görmüşler.Atatürk ertesi günü 2 Şubat 1938 'de Sümerbank Merinos Fabrikası'nın açılış törenine katılıp fabrikayı işletmeye açtıktan sonra Bursa Belediye başkanına bir mektup yazarak Bursalılar'ın kendisine hediye ettiği köşkü belediyeye bağışladığını bildiriyor.
Bundan sonra Atatürk Bursa'ya bir daha hiç gelmiyor.
     Atatürk'ün ölümünden sonra Bursa Atatürk Köşkü Çelik Palas'ın ek bir binası olarak Emekli Sandığı'na geçiyor.Daha sonra Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmak üzere 1965 yılında onarıma alınıyor.Onarımdan sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilip 1973 yılında da Atatürk Müzesi adıyla ziyarete açılıyor.


                                                                   Kabul salonunun bir köşesi
               
                                                                    Bahçedeki dinlenme yeri

                                                                           Yemek odası

                                                                 Dinlenme odası
                                                                    Kabul Salonu

Yaver yatak odası 
                                                                  Yatak odası

Çalışma odası

                                                                   Üst kata çıkan merdivenler

29 Mart 2012 Perşembe

Bursa Karagöz-Hacivat Müzesi

     Bursa'ya her gidişimde bilmediğim yerlere gidip oradaki görülecek, gezilecek yerleri bularak hakkında bilgi almayı seviyorum. Çektiğim fotoğrafları da başkalarıyla paylaşmaktan mutlu oluyorum. O kadar güzel yerler var ki,benim gördüğüm gibi başkalarının da görmesi gerekir diye düşünüyorum.
     Geçen hafta Bursa'da Karagöz- Hacivat'ın mezarının olduğu yere gittim.Bursa'ya tepeden bakan ,Uludağ yolunun olduğu Çekirge Caddesinde bulunuyor.

1997 yılında Hacivat-Karagöz Anıtı karşısında yer alan eski trafo binası Bursa Büyükşehir belediyesi ile Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı'nın ortak çalışmasıyla Karagöz Sanat Evi'ne dönüştürülmüş.2007 yılında Bursa Büyükşehir belediyesinin girişimleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenen müze,Türkiye'nin ilk ve tek Karagöz Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.


     Karagöz Müzesi'nde   gölge oyununun tarihçesi panolarla anlatılmakta.Orjinal Karagöz oyunu tasvirleri, yapılış malzemeleri, kolleksiyonerlerden alınma Osmanlıca  yazı belgeler de burada yerini almış.








   
     İkinci odada kuklalar var. İplerle yukarıya bağlanmış.





     Karagöz Müzesi'nde Gölge ve Kukla oyunlarını yaşatmak amacıyla  gösteri programlarının yanısıra atölye, seminer ve kurs programları da yapılıyormuş.
     Anlatması benden, gezmesi sizden.